Χαλιά Φροντίδα

Καθαρισμός λεκέδων στα χαλιά

καθαρισμός λεκέδων

Πως καθαρίζω λεκέδες από τα χαλιά μου;

Συχνά μας ρωτάτε πως μπορείτε να καθαρίσετε άμεσα έναν λεκέ που προκλήθηκε από απροσεξία ή ατύχημα.

Βασικό μέλημα είναι να γίνει ο καθαρισμός άμεσα, για να μην επεκταθεί η βρωμιά. Αν δράσετε αμέσως, ο λεκές δε θα ποτίσει και δε θα φτάσει στους κόμπους.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του λεκέ, πρώτα χρησιμοποιείτε απορροφητικά χαρτιά ή πανιά ώστε να απορροφηθεί το υγρό μέρος του λεκέ.

Ανάλογα με τον τύπο του λεκέ δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Βάλτε σε ένα μπολ 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και μισό κουταλάκι υγρό πιάτων. Αφού ανακατέψετε ελαφρώς, με ένα σφουγγάρι βρέχετε την επιφάνεια του λεκέ ώστε να ποτιστεί με το διάλυμα.

Το αφήνετε για 5 λεπτά και στην συνέχεια τρίβεται (ελαφρά) την επιφάνεια του λεκέ, αρκετές φορές. Στο τέλος ξεβγάζετε το διάλυμα (σαπουνάδα) από την επιφάνεια του χαλιού με σφουγγάρι και νερό.

Με απορροφητικό χαρτί ή πανί, μαζέψτε το υγρό μέρος του λεκέ. Στην συνέχεια φτιάξε διάλυμα με 2 κουταλιές σούπας οξυζενέ και 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού.

Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η σόδα και ψεκάστε το διάλυμα πάνω στον λεκέ. Τρίψτε ελαφρά την επιφάνεια του λεκέ με καθαρή πετσέτα και νερό.

Επαναλάβατε την διαδικασία έως ότου να φύγει ο λεκές. Στο τέλος καλό είναι να στεγνώσετε την περιοχή.

Αφαιρέστε όση περισσότερη ποσότητα σάλτσας μπορείτε. Βάλτε σε ένα μπολ 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και μισό κουταλάκι υγρό πιάτων.

Χρησιμοποιώντας το διάλυμα, τρίψτε ελαφρά την επιφάνεια του λεκέ με ένα καθαρό σφουγγαράκι.

Αφού καθαρίσει ο λεκές με απορροφητικό χαρτί σκουπίστε την υγρασία και στεγνώστε την επιφάνεια.

καθαρισμός λεκέδων